Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Talli & Tilukset

Talli & pihatto

Vallattoman tallirakennus on sellainen joita näkee liikkuessaan maaseudulla, ensin harmaa kivijalka ja sitten loput punaisella maalattua puuta, kattona musta vinokatto. Siis sellainen joita maaseutu on täynnä, ainoa vaan että suuri osa muista tämän näköisistä rakennuksista on navetta käytössä, tai tyhjillään. Vallatomankin tallirakennus on joskus ollut navettana ennen kuin se jäi tyhjilleen, myöhemmin Eeva osti tilan ja rakennutti entisestä navetasta tallin. Alla tallin suuntaa antava pohjapiirros ja hevosten karsina järjestys sen alla. Keltaiset ovat karsinoita, harmaa käytävää, sininen pesupoksi, vihreä satulahuone ja vaaleanpunainen toimisto.

 

 

 

 

Karsinat jaetaan laidunkauden päättyessä.

Tallin lisäksi Vallattomassa on pihatto tarha katoksineen, sinne mahtuu kolme hevosta tai 4-6 ponia. Nyt pihatossa Nipsu & Mörkö.

Laitumet & tarhat

Vallattomasta löytyy kahdeksan tarhaa joihin jokaiseen saa 1-3 hevosta, niiden koosta ja luonteesta riippuen. Tarhoista neljä on hiekkatarhoja sekä neljä ruohotarhoja. Tarhojen aidat ovat punaiseksi maalattua lankkua ja jokaisessa tarhassa on pikkuinen katos huonojen ilmojen varalle. Alla tarhausryhmät.
Hiekkatarha 1: Pekka, Kakru ja Amo
Hiekkatarha 2: Shane ja Toko
Hiekkatarha 3: Diana, Drem ja Nita
Hiekkatarha 4: Dara ja June
Ruohotarha 1: Jami, Kaffe ja Rokki
Ruohotarha 2: Fanta ja Katy
Ruohotarha 3: Tippa ja Petra (+Terhi)
Ruohotarha 4: Math ja Jazz

Laitumia Vallattoman tiluksilta löytyy kaksi. Isolla laitumella ovat kaikki sellaiset hevoset jotka tulevat keskenään toimeen, jollei joku hevonen pärjää tai muuten sovi laumaan niin se laitetaan kakkos laitumelle. Kakkos laidun on kyllä yhtä suuri kuin isokin laidun, mutta se jaetaan osiksi laumaan sopimattomia hevosia varten joten kesällä kakkos laidun on yleensä useampana suurena osana. Laitumien aidat ovat kakkos
laitumen jako aitoja lukuunottamatta punaiseksi maalattua lankkua.

Laidunkaudella 2013 (12.05->) kakkos laidunta ei ole jaettu osiin. 2013 isolla laitumella tarhausryhmät h2, h3, h4, r2 & r3 ja kakkos laitumella ryhmät h1, r1, r4 & pihatto hevoset.

Ratsastuskenttä & maneesi

Tallilta löytyy keskikokoinen maneesi jossa voidaan pitää kaikkea tunneista kisoihin. Yleensä maneesia käytetään vain huonolla tai kylmällä säällä, ja hyvinä ilmoina esimerkiksi kesäisin maneesi onkin täysin käyttämättömänä. Maneesimme on rakennettu vanhaan suureen latoon joka tuli mukana kun Vallattoman tila hankittiin. Lato on kuitenkin peruskorjattu ja tukirakenteita uusittu, joten se on varmasti tukeva. Estekalusto löytyy maneesin katsomotiloista ja sitä voi myös kentälle siirtää kunhan korjaa jälkensä pois.

Kenttämme on suurikokoinen ja hiekkapohjainen. Aidat ovat, kuten laidunten ja tarhojenkin, punaiseksi maalattua lankkua. Kentälle mahtuu monta ratsukkoa yhtäaikaa ja tarpeen tullen se voidaan myös jakaa kahteen osaan, yleensä kuitenkin pyritään käyttämään koko kenttää kun kerran näinkin laadukas rakennelma tiluksiltamme löytyy.

Maastot
Maastoja löytyy tallin ympäriltä melkolailla kaikenlaista, aina pikkiriikkisistä metsäpoluista vilkas liikenteisiin maanteihin. Kaikki Vallattoman tuntikäytössä olevat hevoset ovat täysin maastovarmoja, tai jolleivat niin on siitä erikseen ilmoitettu hevosen sivuilla. Myös maastoratoja löytyy kaksin kappalein, toinen lyhyt ja pienillä esteillä, toinen pidempi ja suuremmilla esteillä. Jos haluat kesällä uittaa hevostasi niin tarvitsee vain ratsastaa parin kilometrin matka läheisen järven rantaan.

Henkilöt

Tallin henkilökunta
Eeva on 25 vuotias tallin omistaja. Eeva on ollut hevosten kanssa niin kauan kuin jaksaa muistaa, joten ratsastuksen opettajaksi kouluttautuminen ja tallin perustaminen tämän jälkeen ei mikään ihme ollut. Kun Eeva pääsi peruskoulusta 16 vuotiaana suhteellisen hyvällä todistuksella niin pääsi hän opiskelemaan hevosalaa ja valitsi suuntautumiseksi ratsastuksen ohjauksen eli toisin sanoen hän valmistui 19 vuotiaana ratsastuksen opettajaksi. Tämän jälkeen Eeva teki pari vuotta sekalaisia töitä hevosalalla, mutta 21 vuotiaana löysi tilan johon hän ihastui valtavasti - ei aikaakaan kun tila oli ostettu ja tallin rakentaminen aloitettu, niin syntyi pientalli Vallaton.

Eerika on Eevan 16 vuotias pikkusisar joka pian aloittaa isosiskonsa jalan jäljissä hevosalan opinnot, mutta tosin toisin kuin Eeva, opiskelee Eerika oppisopimuksella isosiskonsa tallissa. Eerika siis pitää joitain tunteja silloin tällöin, vetää maastoretkiä ja hoitaa tallin hevosia. Eerika myös kilpailee välillä tallin hevosilla ja tietysti auttaa kokemattomampia ratsastajia tallilla.

Hoitajat ja yksityisten omistajat

Sohvi on pienikokoinen (n. 145cm pitkä) tyttö joka mielellään auttaa muita kaikenlaisissa tehtävissä ja esimerkiksi taluttaa tai auttaa alkeistunneilla. Sohvi osallistuu mielellään tunneille ja valmennuksiin ja hänet voi tunnistaa ruskeista hiuksista sekä vihreistä silmistä. Sohvia ei tarvitse pelätä jos haluaa kysyä apua, hän auttaa kyllä mielellään ja on muutenkin kiltti!

Jassu on 20 vuotias naisen alku. Jassulla on kaksi omaa ponia jotka molemmat asuvat Vallattomassa ja hän auttaa mielellään muita tallitöissä. Jassu on yleensä vilkas ja iloinen. Jassu auttaa tallilla kaikenlaisessa pikkuhommassa. Jassu aloitti hevosuransa jo 5 vuotiaana, mutta välissä oli kolmen vuoden katko. Jassu opiskeli hevosalalle ja etsi töitä. Jassu löysi töitä nopeasti. Nykyään Jassu on Vallattomassa yleisenä avustajana joka tekee kaikenlaisia töitä.

Sara Haapanen on 21 vuotias brunette naisenalku, joka on päätynyt Vallattomaan töiden perässä. Sara hoitaa tallityöntekijän virkaa karsinoita siivoillen, hevosista yleisesti huolehtien ja silloin tällöin käy myös maastoja vetämässä. Sara on hevostelun puolesta itseoppinut ja vaikka hevosten kanssa yhteistyö sujuu, saa ratsastaessa pieniä istuntavirheitä korjailla vähän väliä. Saralla on kaksi omaa hevosta, Mörkö ja Nipsu, jotka asustavat myös Vallattomassa ja joiden kanssa Sara touhuaa aina mahdollisuuksien mukaan.

Muut kävijät
Pasi on Eevan 26 vuotias miesystävä. Pasi on ammatiltaan mekaanikko ja onkin läheisessä auto korjaamossa töissä. Pasi on myös alkanut Eevan ansiosta kiinnostua hevosista, joten hän käy silloin tällöin opettelemassa ratsastusta ja muuta hevosista. Useimmiten Pasi kuitenkin odottelee tallilla Eevaa jolla on vielä jokin tärkeä asia kesken. Pari suunnittelee muuttavansa yhteen, nimittäin Vallattoman pihapiirissä on myös keskikokoinen talo jota Eeva tällä hetkellä asuttaa yksin.

Malla on naapurin tyttö joka käy tunneilla sekä auttamassa tallilla. Mallan perhe ei ole erityisen varakas, joten Malla kustantaa ratsastustuntinsa yleensä työskentelemällä tallilla. Malla on 12 vuotias, mutta varsin lupaava ja lahjakas ratsastaja, ikäisekseen tyttö onkin varsin taitava ratsastaja. Hän läpiratsastaakin usein tallilla esimerkiksi poneja jotka tarvitsevat kurin palautusta, mutta joille Eeva ja Eerika ovat liian isoja.

 

Ulkoasu © Pilvimarja / jella, muokkaus ja kuva © Veera, tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen

 

©2019 Pientalli Vallaton - suntuubi.com